Kariyer Yolculuğu
Kariyer Yolculuğu
Kariyer tam olarak bizim için neyi ifade ediyor? Sadece arzu ettiğimiz işe ulaşmak ve “rahata ermek” mi ya da kendimizigeliştireceğimiz , para kazanabileceğimiz bir işte çalışmak mı?
Bir çoğumuz puanımızın el verdiği üniversitelere “kapağı atıyoruz” çünkü bundan 3 sene evvelinden itibaren lise yıllarımızda sadece buna konsantre olarak ve ailemizin bizim için yaptığı yatırımın karşılığını vermeye çalışarak geçiriyoruz. Aslında bu serüven ilk okul yıllarından başlıyor. İyi lise için temel eğitim şart deniyor. Hep bir stres ve “ne olacak bu çocuğa” düşünceleri ve telaşı ile yıllar birbirini kovalıyor.
Sonuç alınan puana göre bir yere yerleştirilmek. Böylelikle mühendis, avukat, işletmeci, ekonomist, mimar ya da şimdinin popüler meslekleri olan lojistik mühendisliği, dış ticaret bilişim uzmanı, endüstri tasarımcısı oluyoruz. Bu arada mecburen seçilen ailemizin hiç onaylamadığı sosyoloji, psikoloji ve felsefe gibi mesleklerde cabası. Son sınıfa kadar her şey yolunda gidiyor ta ki iş mezun olup çalışma hayatına atılana kadar. Bir çok üniversite son sınıf öğrencisi veya mezunu tam olarak neyi hedef almaları gerektiğini bilmiyorlar. Önlerine ne iş gelirse ona atılmayı doğru buluyorlar ya da büyük hayallerle istedikleri pozisyona kadar bekliyorlar.
Ee peki ne olmalı ki bu yeni mezunlar , yada kariyerinde patinaj yapanlar doğru yolu bulsunlar.
· Her şeyden önce hangi üniversiteden mezun olursak olalım kurumlar için biz sıfır noktasındayız bunu aklımızda tutalım. Üniversitede teorik olarak öğrendiğimiz bilgiler gerçek hayatta nasıl işliyor ancak senelerimizi vererek ve kurumun bize yapacağı yatırımla öğrenebiliriz. Hal böyle olunca “Ben sıfırdan başlamam, odam nerede, ne zaman yönetici olacağım” diye sorma hakkımız yok.
· Mutlaka kendimizi tanımamız gerekiyor. Nelere yeteneğimiz var, bilginin dışında aslında hangi karaktere sahibiz? Kalabalık mı severiz, yalnız çalışmayı mı; insanla uğraşmaktan mı hoşlanırız yoksa sayılarla mı aramız iyidir; çalışma ortamımız nasıl olmalıdır; hareketli miyiz yoksa bütün gün aynı sandalyede oturabilir miyiz; hızlı mıyız yavaş mı? Bunları kendimizce cevaplayarak iş olanaklarını değerlendirmeliyiz.
· Nasıl bir gelecek hayal ediyoruz? Kendimizi nasıl geliştirmeliyiz? Zayıf ve güçlü yönlerimiz neler bunu mutlaka bilmeli ona göre kendimize gelişim planı çıkarmalıyız.
· Yolun yarısında iş kolu değiştirmek tekrar sıfırdan başlamak demektir bunu iyice benimsemeliyiz. Böylelikle baştan doğru yolda ilerlemeli ve hedeflerimizi düzgün koymalıyız.
· Mutlaka iyi bir CV nasıl yazılır öğrenmeli ve görüşmeye gittiğimiz şirketin yapısını ve markasını araştırarak ona göre kendimizi tanıtmalı ve ne istediğimizi netleştirmeliyiz.
Unutmayalım her nereye girip çalışsak da 1-2 sene bizim için orası okul olacaktır. Sizin içsel bağlılığınız her zamana sorgulanacaktır. Çünkü şirketler kendilerinde uzun yıllar boyunca kalacak elemana yatırım yapmak isterler. Her zaman karşımızda bizi almak ve bizimle çalışmak isteyen kuruma bunu hissettirmeliyiz.
Tüm iş hayatında olan, kariyer yolculuğunun başında veya ortasında olan herkese başarılar diliyorum.
Her şey bizim elimizde ve aslında herkese iş var yeter ki kendimizi tanıyalım, potansiyelimizi bilelim , kendimizi geliştirelim ve girdiğimiz kuruma bağlılığımızı gösterelim.
Sevgilerimle,
İnci Tokatlıoğlu