Lider Yönetici Koçluğu
Lider Yönetici Koçluğu
Liderlik zorlu bir yolculuktur. Tamamen içsel bir farkındalık ve disipline ihtiyaç vardır. Günümüz işletmelerinde artık sadece iyi bir yönetici değil aynı zamanda iyi bir lider olması da beklenmektedir. Yapılan araştırmalara göre yeni gelen jenerasyon ancak liderine bağlılık göstermektedir. Bu da liderliğin tutundurma ve verimlilik açısından tüm şirketleri bağlayan bir yönetsel özellik olmasını gerektirir.
Peki bu yetkinliğe ulaşmak için neler yapılması gerekiyor?
Kurumlar çaresizdir. Ne yapacağını bilemez durumdadır. Ellerinde teknik anlamda vazgeçilmez yöneticiler olmasına rağmen liderlik vasıfları ve buna bağlı yetkinlikleri düşüktür. Kurumlar bu yöneticiler sayesinde altlarındaki takımların devamlılığı ve verimliliği konusunda devamlı çatışma ve sorun yaşamaktadır. Şimdi tüm şirketlerin liderlik eğitimleri aldırarak bu yetkinliği yöneticilerin kazandırmaya çalıştığı bir gerçektir.
Eğitimin tek başına artık bir çözüm olmadığı insan kaynakları departmanları tarafından bilinmekte ve bunun dışında çarelere başvurulmak istenmektedir. Çözüm nedir o zaman?
1980 yıllarında GROW model olarak ilk kez iş dünyasında kabul gören koçluk teknikleri ile farkındalık yaratmak ve yetkinlik geliştirmek bir çözüm aracı olarak artık kabul edilmiştir.
Amaç: liderliğin ana damarı olan duygusal zekanın iş yerinde davranışa dönüşmesini sağlamak, içsel farkındalıklarla yönetsel becerileri de geliştirmektir. Burada koç yöneticiyi sistem liderliğine doğru bir yolculuğa çıkartır. Koçun kendine ayna tutması nedeniyle yaşadığı farkındalıklarla yönetici kendi çözümlerini ve buna bağlı eylem adımlarını gerçekleştirir. Bu değişim de sistemin bütününü olumlu yönden etkiler. Dönüşüm bu sayede başlar.
Bu nedenle liderlik eğitimlerinin yanı sıra mutlaka koçluklarla yöneticiler liderlik yolculuğunda desteklenmelidir. Ancak bu şekilde alınan eğitim faydaya dönüşür.
İnci Tokatlıoğlu