İletişim
Kurumsal Koçluk Eğitim Danışmanlık

Kobilerde Sancılı Büyüme

Anasayfa  /   Blog  /   Kobilerde Sancılı Büyüme

2016-12-22 0 Yorum

Kobilerde Sancılı Büyüme

KOBİ dediğimiz küçük ve orta ölçekli işletmeler girişimcilik ruhuyla risk alabilen ve yatırım yapabilen cesur kişiler tarafından büyük hayallerle kurulur. Amaç boş bulunan pazarı başarılı, parlak bir fikir ya da ürünle kapatmak ve karılığa dönüştürüp hızla büyümektir. Bu iş başlarda gerçekten böyle oluşur. Teknik adam da olan girişimci yapım, üretim alanlarını da çok iyi bildiğinden, aynı zamanda satışı ve pazarı da yönetebildiğinden gerçekten hızlı bir büyüme gerçekleşir.

ANCAAAK işler artık kontrol edilebilecek seviyeyi aşıp, pazar aniden büyüdüğünde, rakipler çoğaldığında ve yeni departmanlar kurularak, yeni profesyonellerle ya da eski teknik adamları yönetici yaparak gelişilmeye çalışıldığında ciddi karın ağrıları başlar. Artık tek başına kurucu ve işin sahibi her alanı kontrol edemiyordur. Teknik adamlıktan yöneticiliğe oradan da liderliğe uzanan yolda bilinmezlikler gittikçe artmış ve kontrol edilemez hal almaya başlamıştır.

Herkes finans bilemez, pazarlamadan anlamaya bilir, çalışan memnuniyetinden veya bunun nasıl gerçekleşeceğinden emin olamaz. Gittikçe parasal sıkıntılar, satışta düşüş ve çalışanlarda memnuniyetsizlik ve ayrılmalar meydana gelir. Bu sancılı durumlarla baş edemeyen bir çok KOBİ ilk 3 yılda işletmelerini sonlandırmaktadır.

Peki bunun nasıl üstesinden gelinmelidir. Şunu bilmeliyiz ki değişim her sektörde kaçınılmazdır. Büyürken sağlıklı büyümek ve eksik yönlerin fark edilerek o alanlarda gelişim sağlayarak ilerlenmelidir. Bunun için daha başlangıç noktasında pazarı araştırmak, risk analizlerini yapmak, güçlü yönleri fark ederek doğru bir vizyonla yönü tayin etmek her girişimcinin ilk görevi olmalıdır. Sürprizleri önceden fark etmek geminin sonradan su almasını önleyecektir. Doru noktalara da bu konuda yetkin gelişime açık yönetici potansiyeli olan kişileri yerleştirmek en doğrusu olacaktır.

Bunu yapabilen ya da yapacak olanlara bol şans diliyorum. Yelkeniniz fora olsun, rüzgarla dolsun. Uzak diyarlarda batmadan istediğiniz noktalara varabilmeniz dileğiyle....

İNCİ TOKATLIOĞLU

Beğen
Bu sayfa defa okundu.
1 defa beğenildi.

0 Yorum

Yorum Bırakın

Gönder
 

E-BÜLTEN