İletişim
Kurumsal Koçluk Eğitim Danışmanlık

Sınav Yorgunu Çocuklarımız

Anasayfa  /   Blog  /   Sınav Yorgunu Çocuklarımız

2015-02-05 0 Yorum

Sınav Yorgunu Çocuklarımız

6.sınıftan itibaren koşuşturma başlıyor. Oğlum ya da kızım nereye girecek?  Aman Anadolu Lisesi olsun da sonra üniversite sıkıntısı çekmeyelim… 11 yaşında yaşanmaya başlanan maraton ergenliğin en sorunlu yaşlarında devam edip 18 yaşında sonlanıyor. Giden güzelim gençlik yılları. Bu yıllarda akılda kalması gereken keyifli anılar yerlerini sınav kaygısına bırakıyor.

Bundan 20 yıl önce böyle miydi? Her geçen gün değişen yönetmeliklerle oluşan bozuk eğitim sistemi ile dershaneler, okul, özel dersler üçgeninde koşuşturma ve beklentisi her geçen gün artan aileler gençleri gerçekten yorup genç yaşta birçok sorunla baş etmek zorunda kalmalarını sağlıyor.

Bu da yetmezmiş gibi ergenlik sancıları buna tuz biber ekiyor. Sadece sınav odaklı yaşandığı için hedefsiz bir gençlik yetişiyor.

” Şu puanı tutturursam istediğim yere girerim.”

“İyi de istediğin yer neresi?” denince susuyorlar. Çünkü kendi istek ve yetkinliklerini düşünecek zamanları olmamış. Bu durumda ailelerin ve okulun yönlendirilmesi ile üniversitelere giriliyor ama sonuç hazin. Ya mutsuzluktan dolayı ayrılıyorlar ya da mezun olsalar bile meslekleri ile ilgili ne yapacaklarını bilmiyorlar…

Peki bu durumda ne yapmalılar? Hem hedeflerini fark edecekler, hem sürekli motive olacaklar,hem programlı çalışıp tam öğrenecekler, hem sınav kaygılarını kontrol altına alacaklar, hızlı anlayarak okuyabilecekler, hafızlarını geliştirebilecekler v.s. Tüm bunları gerçekleştirmek oldukça imkansız görünmüyor mu?

Hayır imkansız değil!  Aileleri ve okulu da kattığı için öğrenci koçluğu kısa sürede değişim ve gelişim yaratan bir program olarak önümüze çıkıyor.

Peki tam olarak öğrenci koçluğu nedir?

Bugün mentorlük ve rehberlik ile de karıştırılan koçluk aslında çok farklı disiplinleri içinde barındıran özel bir sistemler bütünüdür. Öğrenci koçluğu mutlaka özü koçluk temel eğitimini barındıran ve içinde NLP teknikleri, iç disiplin ve öğrenme tekniklerini de katan 60 saatlik bir eğitimdir. ICF (Uluslar arası Koçluk Federasyonu)’in koçluk etik değerleri ile yapılan öğrenci koçluğu geçerli koçluk olarak algılanmalı ve mutlaka seçilecek koçlarda eğitim alınan koçluk okulu sorulmalıdır. Ergenlikte olan çocuklarımızın bu hassas dönemlerinde koçluk etiği ile yönlendirilmeden, baskısız ve farkındalık yaratarak karar almalarını ve hayatlarında kalıcı başarı elde etmelerini sağlamak gerekir.

Bunun sayesinde her şeyden önce hedefleri olan, iç disiplin geliştirmiş, öğrenme tekniklerini bilen, iyi iletişim kuran, çözüm odaklı, pozitif düşünebilen, empati kurabilen, kendine güvenen ve sınav kaygısını hayatında yok eden bir gençlik oluşur. Bu gençlik hem ne yapacağını hem de nasıl yapacağını bilen sağlıklı vizyonerler olacaktır. Bu da şunu göstermektedir ki mutlaka öğrenci koçluğu başta okullar olmak üzere tüm eğitim ve öğretim kurumlarında gelişmeli ve eğitimciler mutlaka koçluk sistemi ile yetişmelidir.

Dershanelerde ve okullarda uygulanacak ve gruplarla yapılacak öğrenci başarı koçluk programları da en az bireysel koçluklar kadar etkili olup en kısa zamanda geri dönüşüm alınmasını sağlayacaktır.

İşte bunu bugün gerçekleştiren ve bu bilinçle yetişen öğrenciler ile bambaşka bir gelecek bizi bekliyor. Darısı tüm öğrencilerin başına….

                                                                                                                                                      İnci Tokatlıoğlu

Beğen
Bu sayfa 1 defa okundu.
1 defa beğenildi.

0 Yorum

Yorum Bırakın

Gönder
 

E-BÜLTEN