İletişim
Kurumsal Koçluk Eğitim Danışmanlık

İşletmelerin Ayrılmaz İkizleri

Anasayfa  /   Blog  /   İşletmelerin Ayrılmaz İkizleri

2016-12-22 0 Yorum

İşletmelerin Ayrılmaz İkizleri

İşletmelerin yaşayan organizmalar olduğu bazen unutulur. Kendi içinde bir yaşam döngüsüne ve standartlara sahip bu organizmaların ayrılmaz ikizleri vardır; Satış-Pazarlama gibi, Muhasebe-Finansman gibi.

Muhasebe ve Finans zaman zaman kavram kargaşasına kurban giden, zaman zaman da aralarında yaşanan kopukluklar nedeniyle huzursuzlukların olduğu çokça görülen birimlerdir. Oysaki işletmelerin olmazsa olmazlarıdırlar, birbirlerine ihtiyaçları vardır ve en önemlisi birbirlerini tamamlarlar.

Kavram kargaşasının önünü almak adına, kısaca altının çizilmesi gereken tanımlarına bakmak gerekirse; “Muhasebe” bir işletmenin tüm parasal ve parasal olmayan değerlerini güncel ve sistematik olarak derler, ayrıştırır, bir araya getirir, kayıt altına alır ve raporlar. Yasal sorumlulukları takip eder ve takvimine alır.

İşte tam bu kısımlar oluşurken ve tamamlanırken ikiz kardeş “Finansman” devreye girer ve Muhasebe tarafında kayıt altına alınmış tüm değerlerin ve verilerin analizini yapar. Böylece yapılan bu analizler sonrası işletmeye ait gelir ve gider yani “nakit” durumu ortaya çıkar.

“Bunların tamamını halihazırda Muhasebe zaten yapıyor” diyenleri duyar gibi oluyorum.

Evet doğru!

Ancak gözden kaçırılan çok önemli bir nokta; Finansman tüm bu verileri tahlil eder, teşhis koyar ve gerekiyorsa tedavisini arar. Bu nedenle finansçılara “İşletmelerin Doktor”u dendiğini duymuşsunuzdur.

İşletme sahipleri; genellikle ve özellikle dönem sonlarında yani bilanço dediğimiz tüm bu verilerin altı çizildikten sonra ortaya çıkan kar/zarar resmi ile ilgilenir. Finansman birimi Muhasebenin girmiş olduğu veriler üzerinde çalışarak, geçmiş dönemlerin karşılaştırmalarını yapıp; yönetime analizlerini, gerekiyorsa erken uyarılarını ve yapılması gerekenleri rapor halinde sunar. Kaynak arar ya da kullanılabilir hazır kaynakların doğru yerlere ve doğru zamanda kullanılmalarına çalışarak işletmelerinin daha sağlıklı süreçlerde büyümesini sağlar.

Bir finansmancı olarak önerim; Geleneksel işletmelerde zaman zaman dikkatimi çeken Patron ve Muhasebe Müdürü arasında mevcut KIRMIZI Telefonları Muhasebe ve Finansman arasına bağlamaları, organizasyonel öğrenmeye teşvik yöntemi ile, işletme içi diyalog artışını sağlayarak bunu bir kurum kültürü haline getirmeleridir. Bu noktada da liderlik yapacak olan yönetici ve işletme sahiplerine oldukça önemli bir görev düşmektedir.

Özetle; Muhasebe “GEÇMİŞ VE ŞİMDİKİ ZAMAN “ Finansman “GELECEK ZAMAN” dır.

Herkese sevgi, saygı ve sonsuz başarı dileklerimle.

Tanju Ayşe Oflaz- 11.11.2014

Beğen
Bu sayfa defa okundu.
1 defa beğenildi.

0 Yorum

Yorum Bırakın

Gönder
 

E-BÜLTEN